Restauratie houten Noorse Jol Vrouwe Carolina

Een prachtige Noorse Jol ontworpen door W de Vries Lentsch, en gebouwd bij van Dam in 1963. Toen al stond ze in de Waterkampioen, zie het artikel van J. Loeff. In mei 2011 weer, naar aanleiding van de restauratie die in de zomer van 2010 afgerond is met een feestelijke tewaterlating op de werf van Rexwinkel Jachtbouw.

De huidige eigenaar van de Vrouwe Carolina kwam bij Benno om de mast en de giek van het schip weer opnieuw te laten verlijmen; beide helften kwamen los doordat de lijm 'op' was. Nadere inspectie van de Vrouwe zelf resulteerde in verdere gesprekken over de huidige kwaliteit van het schip. Constructief gezien waren vooral alle verbindende bouten en schroeven niet goed meer. Alle schroeven waarmee de spanten bevestigd zijn, zijn vervangen. Alle bouten van voor- en achtersteven en kielbalk zijn vervangen. Verder zijn een aantal wrangen vervangen, en enkele spanten gerepareerd. De gangen waren nog goed. Maar de dekconstructie had weer wel wat extra aandacht nodig. Waarna een nieuw plaatdek met epoxy coating gemonteerd is. Met daarop een nieuw teak dek. Constructief zijn verder nog het mastspoor en de motorfundatie vernieuwd.

carolina_wk_200Het interieur is deels nieuw en deels zijn oude onderdelen opgeknapt en hergebruikt. Ook is de gehele technische installatie opnieuw aangelegd, en de motor-inbouw verzorgd.

Heel mooi is het nieuwe boeisel en het nieuwe berghout. De kuip is opnieuw opgebouwd, en de opbouw opgeknapt, zodat Vrouw Carolina werkelijk een plaatje is om te zien.