Teak- en andere dekken

Een teak dek leggen is een vak. Natuurlijk moet het er mooi uitzien, en moeten de dekdelen in een mooi patroon gelegd worden. Maar ook dat wat je achteraf niet ziet, is belangrijk. De ondergrond waar het dek op gelegd wordt moet goed zijn. De bevestiging van het dek moet in orde zijn en de rubbernaden uiteraard ook.

dek_lier_zephyrWe hebben in de loop van de jaren vele teakdekken gelegd. Massieve dekken op klassiekers, paneeldekken op moderne zeiljachten, kuipbanken bekleed en roefdekjes mooi gemaakt. Niet alleen in teak: op motorjacht de Tijgerhaai van de Waterkampioen liggen delen dek in Afzelia Doussie en Modipine FSC. Om te testen.

Op enkele jachten hebben we yellow cedar dekbekleding aangebracht. Een mooi alternatief voor teak, in het begin veel lichter maar uiteindelijk even grijs. Voor een yellow cedar dek is een jaarlijkse nabehandeling wel aan te raden, bijvoorbeeld met Good-4-Wood, om het loskomen van vezels te voorkomen. Op dit moment zijn we met een proef bezig om te bepalen welke behandeling het beste effect heeft.

Niet ieder oud teak dek hoeft meteen vervangen te worden. Vele dekken hebben we kunnen repareren of restaureren; slechte delen vervangen en de rubbernaden schoonmaken en opnieuw rubberen. Een eenvoudige manier om te kijken of de naden van uw dek niet lekken is eenvoudig: gooi op een zonnige dag een emmer water over uw dek, zodat het hele dek nat wordt. Wacht vervolgens tot het droogt en kijk dan welke plekjes het langst nat blijven. Daar is de afsluiting van uw dek niet goed meer! Het is belangrijk op zo'n moment snel te handelen, langzame lekkage door een dek heen kan op de meest vreemde plaatsen voor problemen zorgen.

Goed om te weten is dat u bij Rexwinkel Jachtbouw 5 jaar garantie krijgt op uw dek, waarbij we ieder jaar uw dek voor u nakijken als u even langs komt varen bij de werf.